Mit ígérünk pszichoterápiára jelentkezőnek?

Mit ígérünk pszichoterápiára jelentkezőnek?

Anélkül, hogy most az egyéni különbségeket figyelembe vennénk, -ezek úgyis csak a terápiás folyamat során derülnek ki,- van néhány olyan hatása a pszichoterápiának általában, amit a tudományos vizsgálatok és a mindennapi tapasztalat alapján ígérhetünk és ennek megfelelően, páciensek el is várhatnak.

Ezek csokorba szedése azért indokolt, mert azoknak, akik gondolkodnak azon, hogy érdemes-e szakember segítségét igénybe venni, vagy sem, a továbbiak talán megkönnyíti a döntést.

Jól vezetett pszichoterápia során páciensünk szorongási készsége csökken. A szorongással együttjáró vegetatív tünetek (arcpír, izzadás, szívdobogás, légzésszám-szaporulat) enyhülnek. Képessé válik olyan helyzet elviselésére, mely korábban számára zavaró feszültséggel járt.

Páciensünk önképe reálisabb lesz. Most divatos megfogalmazásban önismerete javul, azért, mert a terápia során önmagával kapcsolatban új felismeréskehez jut.

Érzelmi beállítódásai változnak és páciensünk felismerheti, hogy dolgokhoz, személyekhez való viszonya nagyban saját magához való viszonyától függ.

Korábbi konfliktusait megtanulja jobban kezelni. Ennek alapja az, hogy új viselkedésmódokat tanul, bátrabban kísérletezik.

A terápia régen eltemetett, vagy megoldatlan élethelyzeti kérdéseket helyez más megvilágításba, esetleg halogatott döntések meghozatalát serkentheti.

Az a páciensünk, aki a terápia kezdetén a múlt kedvezőtlen történésein rágódik, képessé válik figyelmét a jelenre és a jövőre irányítani. Tüneteivel való foglalkozás helyett saját személyiségének feltárása kerül előtérbe, életfeladatainak megvalósítása érdekében, melyet felgyorsít az egyre aktívabbá váló belső párbeszéd.

A változási folyamat lassú, apró lépések révén történik, mivel a nem kívánatos viselkedési mód általában hosszú ideje rögzült. Ritkábban, de megélünk nagyobb ugrást is, egy-egy „aha-élmény” formájában.

„Jönnék is, meg nem is!” 

Csoda ott születik, ahol azért tesznek is valamit!

Tegye meg a következő lépést! Jelentkezzen megbeszélésre!

Kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra!