Jolan Chang-A tao tanítása a szerelemről és szexről

…milyen is a szeretkezés ejakulá­ció nélkül? Bizonyos értelemben erre éppúgy nincs válasz, mint a vak ember kérdésére: „Milyen is a kék?”

Azt tehetem csak, hogy egy másik kérdéssel válaszolok: „Milyen is az ejakulá­ció?”

Bizonyosan az a válasz erre a kérdésre, hogy a mag­ömlés a feszültségtől való megszabadulásnak robbanásszerű módja. Mint egy dühkitörés, vagy egy felharsanó kacaj, vagy …

Ha minden igaz, azt mondhatom, hogy az ejakuláció nél­küli szex szintén feszültségkioldás, csak robbanás nélkül. A megbékélés örömét adja, és nem az erőszakét, érzéki és tar­tósan kielégítő beleolvadás valami önmagánál nagyobb és páratlan érzésbe. A teljesség érzete ez, és nem a különvá­lásé; megosztó és nem kizáró, nem valami magányos roha­ma az érzéseknek.

Ami ezen túl van, félresiklik a szavak elől.

Most csaknem hatvanéves vagyok. Abba a korba jutot­tam, amikor sok férfi teljesen felhagy a szeretkezéssel. És mégis, ha csak nem egyedül utazom, naponta többször is szeretkezem. Vasárnaponként reggel gyakorta kétszer-háromszor is közösülök, azután elmegyek kerékpározni, csaknem egész napra, húsz vagy harminc km-t is, és elalvás előtt még újra szeretkezem. Az eredmény, hogy a legkevés­bé sem vagyok kimerült, egészségi állapotom jobb nem is lehetne, és lélekben nyugodt vagyok. És az a szörnyű hely­zet, hogy egy kielégületlen társ mellett feküdjek, nem fordul elő többé. Mi az oka ennek a változásnak?

A válasz az, hogy most már gyakorolom, amit Szun Sz’szü Mo, a taoista orvos 1300 évvel ezelőtt előírt: „Szeret­kezz százszor magod kibocsátása nélkül. „